\ Φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά. Διατηρείται η θρεπτικής αξία τους;

Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget


Φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά. Διατηρείται η θρεπτικής αξία τους;Η κατανάλωση λαχανικών είναι απαραίτητη για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, το κάλιο και μια σειρά από βιταμίνες, μεταξύ των οποίων η Α και η C.

Με την ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων ένα ερώτημα που τίθεται συχνά είναι το ποια λαχανικά, φρέσκα ή κατεψυγμένα, πρέπει να προτιμάμε. Ποια είναι πιο θρεπτικά; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει…


Διατήρηση θρεπτικής αξίας
Τα κατεψυγμένα λαχανικά συχνά καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, διατηρώντας την κορυφαία θρεπτική τους ποιότητα. 
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη «λεύκανση». Πρόκειται για τη σύντομη επεξεργασία των λαχανικών σε βρασμό ή ατμό και εν συνεχεία την τοποθέτησή τους σε παγωμένο νερό για να κρυώσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, τα λαχανικά διατηρούν το χρώμα, την υφή, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά, καθώς εξοντώνει τα βακτήρια και σταματά η δραστηριότητα των ενζύμων που προκαλούν αλλοίωση της θρεπτικής τους αξίας.


Θρεπτική σύγκριση φρέσκων και κατεψυγμένων λαχανικών

Πολλοί ενδεχομένως να πίστευαν ότι τα φρέσκα λαχανικά θα είναι πιο θρεπτικά από τα κατεψυγμένα, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι και οι δύο μορφές μπορούν να περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

Μάλιστα, στην πραγματικότητα, με τη διαδικασία της «λεύκανσης», ορισμένα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να διατηρούν πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα φρέσκα που έχουν αποθηκευτεί για μερικές ημέρες πριν καταναλωθούν.

Η επεξεργασία των κατεψυγμένων λαχανικών δεν πρέπει να συγχέεται με την υπερεπεξεργασία άλλων τροφίμων που ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Τα κατεψυγμένα λαχανικά υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία για τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και δεν συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία .


Πλεονεκτήματα των κατεψυγμένων λαχανικών

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι συνήθως πιο οικονομικά από τα φρέσκα. Επιπλέον, είναι ήδη καθαρισμένα και κομμένα, κάνοντας τη χρήση τους πολύ βολική για την καθημερινή μαγειρική. 

Η ευκολία αυτή μπορεί να ενθαρρύνει την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι μόλις σχεδόν ένας στους δέκα Έλληνες (12,4%) καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών.


Τι να προσέξετε στα κατεψυγμένα

Όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά, προσέξτε την παρουσία κρυστάλλων πάγου στη συσκευασία, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι τα λαχανικά έχουν αποθηκευτεί σε αστάθμητες θερμοκρασίες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα τους. Επίσης, όταν καταψύχετε τα δικά σας λαχανικά, είναι σημαντικό να ξεκινάτε με προϊόντα καλής ποιότητας και να τα καταψύχετε όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την αγορά ή τη συγκομιδή τους.

«Στα κατεψυγμένα, η μεγαλύτερη απώλεια ποιότητας και θρεπτικής αξίας μπορεί να συμβεί λόγω της ανακρυστάλλωσης, μιας διαδικασίας κατά την οποία το προϊόν περνά από κύκλους φάσεων κατάψυξης – απόψυξης», σημειώνει στο VeryWellHealth ο Kumar Mallikarjunan, καθηγητής επιστήμης και μηχανικής τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.


Καταναλώστε λαχανικά… φρέσκα ή κατεψυγμένα

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι θρεπτικά και υγιεινά. 
Η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται κυρίως από την ευκολία, την προτίμηση και το κόστος. 
Το σημαντικότερο είναι να αυξήσουμε τη συνολική κατανάλωση λαχανικών στη διατροφή μας, ανεξαρτήτως της μορφής τους.