Την ερχόμενη Κυριακή ντυνόμαστε ζεστά και συναντιόμαστε στο Άλσος Ν. Κρήνης για την καθιερωμένη αγορά! Μεγάλη ποικιλία προϊόντων, βιολογικών και συμβατικών, απευθείας από τους παραγωγούς.
Για απορίες, προτάσεις, σχόλια ή φιλική κουβέντα θα μας βρείτε στο τραπέζι στο κέντρο του χώρου.
Παράλληλα θα πραγματοποιείται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης καθ' όλη τη διάρκεια της αγοράς, και διάθεσή τους 14:00-15:00.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
Οι αγορές χωρίς μεσάζοντες εμφανίστηκαν το 2011, ως ένα εργαλείο για να στηριχτούν οι πολίτες -ιδίως οι πιο οικονομικά ευάλωτοι- μέσα σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, προσφέροντας ποιοτικά τρόφιμα και δωρεές ειδών πρώτης ανάγκης. Γνώρισαν ευρεία αποδοχή, σε σημείο που κάποτε αριθμούσαν αρκετές δεκάδες σε όλη τη χώρα.
Αυτά μέχρι το 2017, όταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίστηκε νομοσχέδιο το οποίο έθεσε συγκεκριμένους όρους για τη λειτουργία των “αγορών των καταναλωτών” -όπως τις χαρακτήριζε- υπό την εποπτεία των Δήμων, απαγόρευσε τη συμμετοχή των πωλητών στην οργανωτική ομάδα, και περιόρισε τη συχνότητά τους στη μία φορά ανά δίμηνο. Εκεί διακρίνουμε μια πρώτη απόπειρα χειραγώγησης αυτού του κινήματος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνισή τους, ώσπου το 2021, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων τον Άδωνι Γεωργιάδη, ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο το οποίο τις κατάργησε οριστικά. Αυτήν τη στιγμή οι αγορές χωρίς μεσάζοντες μετριούνται στα δάχτυλα, ίσως και του ενός χεριού.
Η αγορά στο Άλσος Νέας Κρήνης ξεκίνησε κι αυτή γύρω στο 2011, από την τότε Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς. Με την παρούσα της μορφή λειτουργεί από το 2020, οπότε κι ονομάστηκε “Αυτόνομη Αγορά Καλαμαριάς”.
Λειτουργεί οριζόντια κι αμεσοδημοκρατικά, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τη μηνιαία ανοιχτή συνέλευση στην οποία μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, είτε είναι παραγωγός είτε όχι. Εφαρμόζει την πρακτική του κοινωνικού ελέγχου, δηλαδή τα στοιχεία των παραγωγών, η προέλευση των προϊόντων, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και το πού καταλήγουν οι δωρεές, είναι πληροφορίες προσβάσιμες σε όλους.
Επίσης τα οικονομικά στοιχεία της αγοράς (έσοδα, έξοδα, κατάσταση ταμείου) δημοσιεύονται κάθε μήνα σε κοινή συνομιλία στην οποία συμμετέχουν οι παραγωγοί και τα μέλη της συνέλευσης. Αυτό αφορά τα χρήματα που δίνουν οι παραγωγοί με τη μορφή της ελεύθερης συνεισφοράς για να καλύπτονται τα λειτουργικά κόστη της αγοράς, και να υπάρχει ένα μικρό αποθεματικό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όταν υπάρχει πλεόνασμα, δίνεται για τη στήριξη άλλων κοινωνικών σκοπών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ένα ποσό που δόθηκε για να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα μελών του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στη Χαλκιδική.
Στόχοι της Αυτόνομης Αγοράς Καλαμαριάς είναι οι εξής:
Πρώτον, η στήριξη των καταναλωτών, σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής αλλά και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, οι τιμές των τροφίμων διαρκώς αυξάνονται, άρα η πρόσβασή σε αυτά περιορίζεται για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.
Δεύτερον, η στήριξη των μικρών παραγωγών, οι οποίοι για τους ίδιους λόγους δυσκολεύονται να επιβιώσουν επαγγελματικά.
Τρίτον, η καλλιέργεια της ιδεολογίας της αυτοοργάνωσης. Όταν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία μας καταδικάζουν σε οικονομική εξαθλίωση και κοινωνική απομόνωση, εμείς δείχνουμε ότι μπορούμε να δημιουργούμε τις δικές μας δομές, μέσα από τις οποίες αλληλοϋποστηριζόμαστε.
Όλα αυτά, επειδή πιστεύουμε πως μια κοινωνία που έχει τον έλεγχο των βασικών αγαθών (όπως τροφή νερό, ρεύμα, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ίντερνετ), είναι δύσκολο να δεχτεί χειραγώγηση. Προσπαθούμε δηλαδή να θέσουμε τις βάσεις για μία πραγματικά ελεύθερη, αλληλέγγυα κοινωνία.
0 Σχόλια