\ Ευρωεκλογές 2024: Ποιο είναι το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας που «σάρωσε» σε Ξάνθη και Ροδόπη

Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget


Ευρωεκλογές 2024: Ποιο είναι το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας που «σάρωσε» σε Ξάνθη και Ροδόπη



Πρόεδρος του κόμματος σήμερα είναι η Τσιγδέμ Ασάφογλου, ακολουθεί τον δρόμο που έχει χαράξει η Άγκυρα περί δήθεν «τουρκικής μειονότητας στη Δυτ. Θράκη»



Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) βρέθηκε στην πρώτη θέση σε Ξάνθη και Ροδόπη με τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται δεύτερη.

Συγκεκριμένα, στη Ροδόπη με καταμετρημένο το 64,2%, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκεντρώνει 41,18, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η ΝΔ στο 17,95%.Στην Ξάνθη με καταμετρημένο 64,2%, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκεντρώνει 29,22%, η ΝΔ βρίσκεται στο 19,31%.

Το μεινοτικό ΚΙΕΦ Ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ

Πρόεδρος του κόμματος σήμερα είναι η Τσιγδέμ Ασάφογλου, η οποία εξελέγη κατά το 5ο Τακτικό Γενικό Συνέδριο του ΚΙΕΦ που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία του κόμματος, ενώ ήταν η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο.

Είναι η μικρότερη σε ηλικία πρόεδρος κόμματος μουσουλμανικής μειονότητας, αφού είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρώην προέδρου, Μουσταφά Αλή Τσαούς.



Η Τσιγδέμ Ασάφογλου είναι ι 37 ετών και έχει καταγωγή από την Ξάνθη. Γεννήθηκε το 1987 στο χωριό «Χρύσα» της Ξάνθης και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ο σύζυγός της επίσης ασχολείται με τα κοινά.

Έγινε μέλος του ΚΙΕΦ το 2016, όπου τότε πρόεδρος ήταν ο Μουσταφά Αλή Τσαούς.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η επικεφαλής του ΚΙΕΦ, είχε προκαλέσει ξανά υποστηρίζοντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας».

Όπως ανέφερε τότε η Τσιγδέμ Ασάφογλου ,«οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι απόδειξη της ”τουρκικής ταυτότητας” στη Δυτική Θράκη».

Το ΚΙΕΦ είχε έρθει πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές του 2019

Το μεινοτικό ΚΙΕΦ συμμετέχει για τρίτη φορά στις ευρωεκλογές ενώ και το 2019 επικράτησε στους δύο νομούς της Θράκης, μόνο που τότε παρουσίασε πτώση, λαμβάνοντας 40.211 ψήφους και ποσοστό 0,71%, χωρίς να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το ΚΙΕΦ έλαβε περίπου 42.000 ψήφους (0,75%). Εκτός από λίγες δεκάδες, όλες οι ψήφοι υπέρ του κόμματος προέρχονταν από τη Θράκη.

Το ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης (42%) και Ξάνθης (25%), ενώ έλαβε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στα πομακοχώρια.

Προεκλογικά, τα κρατικά τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Anadolu και TRT World αφιέρωσαν μακροσκελή δημοσιεύματα στη μειονοτική παράταξη, την οποία παρουσίασαν ως «κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Εκτός από λίγες δεκάδες, όλες οι ψήφοι υπέρ του κόμματος προέρχονταν από τη Θράκη. Το ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης (42%) και Ξάνθης (25%), ενώ έλαβε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στα πομακοχώρια. Στις ευρωεκλογές του 2019 παρουσίασε πτώση, λαμβάνοντας 40.211 ψήφους και ποσοστό 0,71%, χωρίς να εκλέξει ευρωβουλευτή.


Η Τσιγδέμ Ασάφογλου και οι προκλητικές αναφορές περί «τουρκικής μειονότητας της Δυτ. Θράκης»

Η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου, ακολουθεί το μονοπάτι των προκλητικών αναφορών που έχει χαράξει η Άγκυρα περί «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης»

Ενόψει των ευρωεκλογών έκανε λόγο για «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης» αλλά χαρακτήρισε μια υποψήφια ως «εκπρόσωπο της μακεδονικής μειονότητας στην Έδεσσα».

«Στην Ευρώπη επικρατεί αγωνία για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν 6-9 Ιουνίου. Στην περιοχή της ”Δυτικής Θράκης” στην Ελλάδα επικρατεί ένας ξεχωριστός ενθουσιασμός», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT HABER, το οποίο φιλοξένησε δηλώσεις της προέδρου του φιλοτουρκικού κόμματος.

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου δήλωσε προκλητικά «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να είσαι μειονότητα στην Ελλάδα. Και ειδικά το να είσαι τουρκική μειονότητα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Διότι αρνούνται την ταυτότητά μας, δεν μας υπολογίζουν, συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουμε», είπε, υποστηρίζοντας πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ”Τούρκων της Δυτικής Θράκης”, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα στη Θράκη.

Η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ τόνισε πως κατεβαίνουν στη μάχη των ευρωεκλογών προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι είναι «Τούρκοι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης» και ότι «η Ελλάδα αρνείται την ταυτότητά τους», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι 25 από τους 42 υποψήφιους βουλευτές του κόμματος είναι γυναίκες και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα υπόλοιπα ελληνικά πολιτικά κόμματα δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τις θέσεις υποψηφίων με γυναίκες. Ενώ σε εμάς η πλειοψηφία είναι γυναίκες υποψήφιες».

Επίσης, έκανε λόγο και για «μακεδονική μειονότητα» δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η Ευγενία Νατσουρλίδου εκπροσωπεί τη ”μακεδονική μειονότητα” στην περιοχή της Έδεσσας» και εξέφρασε την ικανοποίηση που «μια γυναίκα πολιτικός θα κάνει τη φωνή της “μακεδονικής μειονότητας” να ακουστεί».


Τα σποτάκια του φιλοτουρκικού κόμματος

Σε ένα από τα προεκλογικά σποτάκια του φιλοτουρκικού κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας εμφανίζεται το σύνθημα «άρνηση, ανυπαρξία, σιωπή, δεν σιωπούμε, υπάρχουμε. Είμαστε εδώ»
 
Σε ένα άλλο προβάλει μία γροθιά με το μήνυμα «για μία Ελλάδα που δεν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μία Ελλάδα που οι μειονότητες εκφράζονται ελεύθερα και άφοβα. Για μία Ελλάδα για όλους