\ Καλαμαριά: 10 λύρες έπαιξαν στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, για 353.000 ψυχές (βίντεο)

Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget


Καλαμαριά: 10 λύρες έπαιξαν στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, για 353.000 ψυχές (βίντεο)Υπό τους ήχους της λύρας, που συνόδευε πάντα στη μακρά ιστορία του Πόντου, χαρές, λύπες και τον ξεριζωμό, η Καλαμαριά τίμησε στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, τα 105 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Τίμησε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της σφαγής.


Η επετειακή εκδήλωση, μίας πόλης όπου ο προσφυγικός Ελληνισμός έχτισε, έφερε τον τίτλο «10 λύρες για 353.000 ψυχές» και προκάλεσε συγκίνηση στους πολίτες. Περιελάμβανε μία σειρά από δρώμενα και ομιλίες. Ο ήχος της λύρας ήχησε στην πλατεία με τη συναυλία-παράσταση ποντιακής μουσικής, από πολυμελές μουσικό σχήμα 16 ατόμων. Στη διάρκειά της, ακούστηκαν μουσικές και σκοποί από τον Ακριτικό Κύκλο και τραγούδια που εστιάζουν στον μουσικό πολιτισμό της Ρωμιοσύνης της Ανατολής.

«Ο Μάιος είναι ο μήνας που η Γενοκτονία των Ποντίων μνημονεύεται και τιμάται ως ιερό χρέος και εθνικό καθήκον. Ο δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει την εκδήλωση μνήμης και τιμής 10 λύρες για 353. 000 ψυχές» για τους Έλληνες προγόνους μας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Για να αποδώσουμε φόρο τιμής, να δώσουμε ιερή υπόσχεση και να υποσχεθούμε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ… Ούτε τις θυσίες τους, ούτε τις αλησμόνητες πατρίδες που άφησαν με βίαιο τρόπο και μεγάλο πόνο. Η αντιδημαρχία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς παρουσίασαν μια εκδήλωση γεμάτη συναισθήματα, ιστορικές μνήμες και μαρτυρίες. Στην επιστημονική τεκμηρίωση της Γενοκτονίας και του Εθνικού ξεριζωμού συνέβαλε με την αδιαμφισβήτητη γνώση και ευαισθησία του ο καθηγητής Ιστορίας, κύριος Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ενώ ένα μουσικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν 10 λύρες ανέδειξε τον μουσικό πολιτισμό της πατρώας Ποντιακής γης» επισήμανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Θάνος Γιαννακός.