\ Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς αναβιώνει στο Βασιλικό Θέατρο

Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget


Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς αναβιώνει στο Βασιλικό Θέατρο
Μια αναδρομή. Ένας πολυπρόσωπος πολιτισμός. Μια ιστορία με μαύρες σελίδες. Η φρίκη, ο θάνατος. Η αναγέννηση. Πολλοί προσφυγικοί συνοικισμοί. Ένας Δήμος. Ένας φόρος τιμής, μια υπόσχεση μνήμης. Μια παράσταση. «Καλαμαριά. Μες στην καρδιά η προσφυγιά».

Αυτή την Τρίτη (23/4) στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς παρουσιάζουν μια συγκλονιστική μουσικοχορευτική παράσταση - φόρο τιμής και μνήμης στους πρόσφυγες και την Καλαμαριά, την πόλη που εκείνοι έχτισαν, φτάνοντας κυνηγημένοι και με τις μνήμες της τραγωδίας ζωντανές.

Θέμα της παράστασης η σκιαγράφηση της ζωής και η παρουσίαση στοιχείων του πολιτισμικού υλικού των αλησμόνητων πατρίδων, πρόσφυγες από τις οποίες, με την δύναμη, την ελπίδα και την προκοπή τους, δημιούργησαν την Καλαμαριά και πρόσφεραν στην πόλη της Θεσσαλονίκης επέκταση, νέο αίμα και ένα σφύζοντα από ζωή καινούριο οικισμό.

Τα κείμενα είναι της Μαρίας Λαδά, η οποία έχει αναλάβει και την παρουσίαση, ενώ τη γενική επιμέλεια, καθώς και τη διδασκαλία των χορών έχει αναλάβει ο Σάκης Παληογιάννης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΧΟΘ, θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, εικαστική έκθεση με έργα μνήμης του Δήμου Καλαμαριάς, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από καταξιωμένους εικαστικούς, για το Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών και Μαρμαρογλυπτικής και παρουσιάστηκαν στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.


Μέρος των εσόδων της παράστασης «Καλαμαριά. Μες στην καρδιά η προσφυγιά» θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Βορείου Ελλάδος για άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες «Παιδικές καρδιές».