\ Συναυλία μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων στην αυλή της Αγίας Σοφίας

Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget


Συναυλία μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων στην αυλή της Αγίας ΣοφίαςΣυναυλία μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Μαίου στις 19.30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο της Του Θεού Σοφίας.


Κύριοι διοργανωτές της συναυλίας είναι τα σωματεία Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «Φίλων Κτενίδης» Νικοπόλεως και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων στη συνάντησή που είχαν με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, συζήτησαν την διοργάνωση της συναυλίας θρησκευτικής και ποντιακής μουσικής, ως μνημόσυνο για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, που έδωσαν υπέρ πίστεως και έθνους την ζωή τους στα γεγονότα της γενοκτονίας από τους Τούρκους.

Ο κ. Φιλόθεος αποδέχτηκε την πρόταση η συναυλία να πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του καθεδρικού ιερού ναού της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και να εκφωνήσει τον εναρκτήριο λόγο της εκδήλωσης για την σημασία της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας για όλον τον Ελληνισμό.


Η συναυλία θα χωριστεί σε δύο μέρη.


Στο αμιγώς θρησκευτικό με την απόδοση ύμνων:

Στην Παναγία Σουμελά, Τους Αγίους Ευγένιο και Ευθύμιο Ζήλων, Θρήνους του Πάθους και Τω Υπερμάχω Στρατηγώ.


Στο παραδοσιακό μέρος,
θα ακολουθήσει η εκτέλεση ποντιακών ιστορικών τραγουδιών, όπου ο χορός των ιεροψαλτών θα αποτελεί την χορωδία στην όρχηση.

Συνολικά επί σκηνής αναμένεται να συμπράξουν 60 μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές και παρουσιαστές ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια θα έχουν οι: Χρήστος Χαλκιάς, Πάρης Γκούνας, Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, αφήγηση: Γιώργος Συμεωνίδης.ΑΠΕ-ΜΠΕ